Zelf uw parket vloer plaatsen

 

Het leggen van een mooie parketvloer valt of staat met de ondergrond. Parket kan worden gelegd op zowel een betonnen als houten ondergrond. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak, schoon, blijvend droog, stof- en vetvrij en goed dragend (niet verend) is. Daarnaast is een goede warmte- en geluidsisolatie gewenst. Hetgebruik van een juiste ondervloer komt het eindresultaat ook ten goede.

Betonnen ondergrond
Bij een betonnen ondergrond verwijder je eerst alle uitsteeksels, oneffenheden en loszittende delen en vul je kleine en grote gaten op met mortel. De ondergrond maak je eventueel daarna egaal met egaliseermiddel. Laat de vloer vervolgens goed drogen.

Houten ondergrond
Bij een houten vloer moet je alle losliggende planken vastzetten en spijkers en schroeven die uitsteken verwijderen. Oneffenheden moet je wegschuren of -schaven en als het er te veel zijn, verdient het de aanbeveling deze uit te vlakken door bovenop de bestaande ondergrond kwartplaten spaanplaat van ± 12 mm dik te leggen. Deze platen moeten in halfsteensverband of diagonaal worden aangebracht. Tussen de spaanplaten en de wand moet 10 mm ruimte worden aangehouden; tussen de platen onderling een voeg van 2 tot 3 mm. Gebruik voor het maken van deze voegen zogeheten vulklosjes. Schroef de platen vast met spaanplaatschroeven en laat ze verzinken in de plaat. Om de spaanplaat goed vast te zetten, kun je een patroon van vierkanten, met zijden van 20 cm, op de spaanplaat tekenen en op elk kruispunt een schroef bevestigen. Start met het tekenen 10 cm uit de wand. Ook kun je de platen met montagekit op de ondergrond vastlijmen. Verwijder na het aanbrengen of vastschroeven de vulklosjes.

Ondervloer

Een ondervloer heeft een egaliserende, isolerende en geluidwerende functie. Gebruik ondervloerplaten van houtvezel of foam (in combinatie met een dampdichte folie) of een 2-in-1 ondervloer. Maak de delen ondervloer aan elkaar vast met behulp van aluminiumtape. Bij het leggen van massief houten vloerdelen hoef je geen ondervloerplaten of een 2-in-1 ondervloer te gebruiken. Deze vloer kan namelijk vol verlijmd worden op spaanplaat. De combinatie hout/lijm geeft dan een goede warmte- en geluidsisolatie. Wanneer er wordt gekozen om de vloer niet vol te verlijmen (en te nagelen) dan moet er uiteraard wel een ondervloer gebruikt worden. In geval van een appartement is het in de meeste gevallen niet toegestaan om een vloer vast te monteren.

Legrichting parket

Alvorens de ondervloer aan te brengen, moet u bepalen in welke richting je de parketvloer wilt leggen. Lamellen maken de ruimte langer en smaller als deze in de lengterichting van de kamer worden gelegd. Het leggen in de breedterichting maakt de ruimte breder en korter. Als je de delen diagonaal plaatst, oogt het vertrek groter. Let ook op de lichtinval in de ruimte: leg je de delen haaks op de lichtinval dan zullen de kopse kanten meer opvallen. De vloer moet in ieder geval haaks op de ondervloer komen te liggen.